1200 Sport

La marca automobilística espanyola SEAT ha destacat per la seva importància a la història d'Espanya

Seat va ser líder de vendes a Espanya durant molts anys i va tenir èxits notables en competicions automobilístiques.Entre els models de Seat, destaca l'icònic Seat 600, el vehicle que va motoritzar Espanya i es va convertir en un símbol de mobilitat per a la classe mitjana.

La creació de Seat va ser un esforç per omplir la necessitat de vehicles a Espanya després de la Guerra Civil. El 1950 neix la Seat que coneixem avui, com a col·laboració entre l'estat espanyol i Fiat. Seat s'instal·la a Barcelona a causa de la indústria auxiliar i el port, que permetia una relació àgil amb les fàbriques italianes de Fiat. El primer cotxe produït va ser el SEAT 1400, un vehicle destinat principalment a ús oficial i com a taxi. El 1957 apareix el SEAT 600, un cotxe més accessible i popular entre la classe mitjana, que va jugar un paper clau en la motorització d'Espanya.

Altres models significatius van ser el SEAT 850, el SEAT 124, el SEAT 127, i el SEAT Panda, entre molts altres. En tots els casos es tracta de models imprescindibles per entendre la història automobilística d'Espanya. A principis dels anys 80 FIAT abandona SEAT i, després d'un curt període en solitari en què va crear mites com el primer SEAT Ibiza, va ser comprada pel Grup Volkswagen. Ja dins d'aquest grup, dissenyà supervendes com el Seat Toledo o el Seat Córdoba. SEAT no ha estat només una marca de vehicles, sinó també una part integral de la història i cultura espanyola. Una marca que va canviar el país per sempre com poques coses abans ho havien fet.

Història i models: