SEAT 850: la consolidació de SEAT

       El SEAT 850 és un model que, aparegut l'any 1966, fabricat fins el 1974, i prenent com a base el SEAT 600, intentava conjugar el preu assequible d'aquest amb una quantitat d'espai superior al del 600. A la segona meitat de la dècada dels 60, el "desarrollismo" impulsat pel govern es trobava en el seu punt àlgid.

     A l'abril del 1966 es van començar a lliurar les primeres unitats del 850, donant-se la circumstància de que una senyora es va convertir en la propietària del primer 850 després de fer cua des de les tres de la matinada per tal de lliurar la seva sol·licitud.

     Aquest model posseïa un motor de 4 cilindres en línia de 843 cm3 i 37 CV de potència amb una relació de compressió de 8'8, muntat sobre una carrosseria portant metàl·lica.

     El seu interior era molt espartà vist des del punt de vista actual, però va resultar sensiblement confortable pel que es portava a l'època. La seva llargada total era de 3575 mm entre els extrems dels paraxocs anterior i posterior amb topalls folrats de goma, mentre que la seva amplada màxima arribava fins als 1425. Podia encabir, oficialment, fins a 4 viatgers, i el seu interior es trobava a mig camí entre el que posseïa el 600 i el del posterior SEAT 124.

     Així, tota la part davantera de l'habitacle ja es trobava folrada, i no com en el 600 on era pràcticament tot metàl·lic. Les portes portaven les frontisses per la seva part davantera, essent per tant molt més segures. El pany de tancament es trobava integrat amb la maneta cromada de les portes davanteres, les quals incorporaven finestres dividides en dues parts. La seva part anterior, estava dotada d'un vidre giratori, mentre que el gruix de la finestra estava format per un vidre de "puja i baixa" mitjançant una maneta apujavidres. A la vegada, també incorporava bloquejador de porta per tal de prevenir l'obertura fortuïta de la porta en marxa. D'altra banda, les places posteriors disposaven únicament de vidres fixes sense possibilitat d'obertura, la qual cosa feia que pogués arribar a ser bastant claustrofòbic en viatges mínimament llargs.

     Degut a que al motor d'aquest model es trobava en posició posterior, el capó anterior, amb les frontisses a la part davantera, només contenia la roda de recanvi i alguns elements de suport del vehicle, tal com la bateria, el netejavidres i els dipòsits pel líquid de frens, disposant de la resta de l'espai per tal d'encabir-hi l'equipatge. D'altra banda, la tapa posterior d'accés al departament motor tenia la xapa desmuntable per facilitar-ne la manipulació.

     Pel que fa a l'interior, denotava clarament el seu parentesc amb el del 600. Les butaques eren regulables i inclinables cap a davant, i el seient posterior era abatible per tal de poder augmentar la superfície de càrrega. En el mateix sentit, també es disposava d'una safata al darrera del seient posterior, així com de bosses portaobjectes en els laterals interiors de les portes, amb els recolzabraços adossats en els mateixos.

     Com a elements més enfocats al confort, cal mencionar la incorporació d'agafadors tant pels viatgers anteriors com pels posteriors. El retrovisor incorporava una llum de cortesia i s'acompanyava de dos parasols interiors orientables. Els cendrers es trobaven tant en el centre del tauler d'instruments com als laterals de les places posteriors.

     El 850, a part de la versió convencional, també va comptar amb una versió diferent: el SEAT 850 4 portes. Aquest model fou una versió exclusiva de la SEAT, és a dir, no tenia corresponent a Fiat i es tractava, per tant, del primer intent seriós de desenvolupament espanyol sobre base italiana.

     Les principals diferències respecte a l'anterior són les següents:

     + Quatre portes amb frontisses davanteres, amb vidres del mateix tipus que en la versió de dues portes.

     + Les portes també portaven mecanisme bloquejador de les portes, però amb la particularitat de que les posteriors eren únicament bloquejables des de l'interior, a la vegada de que les mateixes no comptaven amb pany de tancament, tal com és habitual en qualsevol vehicle de 4 portes.

     La resta de les característiques són idèntiques a la de la versió de 2 portes.

 


 

Imatges: clica a sobre per ampliar-les

 


 

Dades tècniques

 

CARACTERÍSTIQUES SEAT 850 N SEAT 850 D SEAT 850 D ESPECIAL / L 4p
Tipus de motor Gasolina, 4 cilindres en línia
Diàmetre x Carrera 65mm x 63,5mm
Cilindrada total 843 cm3
Compressió 8,8 a 1 9,3 a 1
Distribució 8 vàlvules, 1 arbre de lleves lateral mogut per cadena
Núm de subjeccions del cigüenyal 3
Alimentació Carburador Bressel 30 ICF Carburador Weber 30 DIC-10
Refrigeració Líquida, amb ventilador mogut per corretja
Lubricació Per bomba, accionada mitjançant arbre de lleves
Canvi Manual de 4 velocitats, més marxa enrera
Tipus de tracció Posterior
Suspensió anterior Independent, amb ballesta transversal i amortidor
Suspensió posterior Independent, amb molla i amortidor
Tipus de pneumàtics 5,20 -12
Frens anteriors / posteriors Tambor / Tambor Disc / Tambor
Direcció Direcció de cargol sense fi de 3,9 voltes de volant
Llarg x Ample x Alt (mm) 3.570 x 1.420 x 1.380 3.575 x 1.425 x 1.385
Pes 674 Kg 670 Kg 670 Kg (3p) / 740 Kg (4p)
Capacitat del dipòsit 30 litres
 
RENDIMENTS SEAT 850 N SEAT 850 D SEAT 850 D ESPECIAL / L 4p
Potencia màxima 37 CV a 5.000 rpm 42 CV a 5.300 rpm 52 CV a 6.400 rpm
Velocitat màxima 125 Km/h 135 Km/h
Consumo mitjà 7 l/100 Km 6,5 l/100 Km 7 l/100 Km

 


 

Documents originals

 

 
USO Y ENTRETENIMIENTO DEL SEAT 850.
Versions incloses 2p i 4p
Data de publicació Octubre 1970
Nº de pàgines original 60
Nº de pàgines escanejades 30
Qualitat Alta
Grandària arxiu 1,9 MB  (10 minuts a 56 Kbps)
    CLICA AQUÍ PER BAIXAR-LO

 

 


 

Bibliografia

     - Manual oficial d'Ús i Entreteniment del SEAT 850. Octubre 1970.
     - Magazine LA VANGUARDIA. 12 Desembre 1993.
     - Arxiu SEAT.