Què és historiaseat.com

    Benvingut a la web de la Història de la SEAT.

    Aquesta web pretén ser un recull de la història d'aquesta marca d'automòbils, centrant-se sobretot en els seus resultats, és a dir, en els models que ha tret al mercat. No obstant, la història de la SEAT és molt més que la història d'una marca de cotxes. Hem de pensar que la indústria de l'automòbil és la segona més important del país, darrera del turisme. I la SEAT és la primera marca automobilística del nostre país. Per tant, la història d'Espanya i de Catalunya en particular estan estretament lligades a aquesta empresa. I és veritat ara, però encara ho era més fa una o dues dècades.

    La creació d'aquesta web, parteix de la idea de fer públic un treball de recerca que vaig presentar durant els meus estudis de Dissenyador Industrial a l'escola LAI de Barcelona. Corria l'any 1997 quan la meva professora d'història ens va demanar que féssim un anàlisi històric d'un dissenyador, una empresa o similar. Com que l'automòbil sempre ha sigut una de les meves passions, vaig pensar a realitzar un recull històric de l'evolució del disseny d'automòbils centrant-me en l'única empresa catalana que s'hi dedica: la SEAT.

    Vaig pensar que seria una tasca senzilla, ja que tractant-se d'una empresa tant important al nostre país, no em faltaria informació. No es tractava de complicar-me la vida per aprovar :-)

    I el que em vaig trobar fou tot el contrari. Per començar, a les biblioteques no tenien cap llibre on se'n parlés, a Internet, on començava a donar les meves primeres passes, el panorama era encara més desolador. Alguna escueta pàgina dedicada al 600 i res més!!! Poc a poc es va anar convertint en gairebé un repte personal, i per això vaig decidir anar a la "mare" de tot, és a dir, a la mateixa SEAT, a veure si em deixaven veure alguna cosa dels seus arxius.

    Aquí si que ja no pensava arribar-hi. L'únic que vaig aconseguir foren 3 fotografies en blanc i negre i una dotzena de diapositives dels models més actuals. I no perquè no em volguéssin ajudar, al contrari, ja que foren molt amables. El problema fou que segons em van confessar "abans la seu estava a Madrid, i quan ens vam traslladar a Barcelona, en comptes de traslladar també l'arxiu, com que era molt gran, van preferir llençar-ho tot (!!)". Resumint, que vaig anar a buscar informació als seus arxius i, en comptes d'aconseguir-ne, em van demanar que els faria un gran favor si quan tingués el treball fet els hi portava perquè se'n féssin fotocòpies... sense comentaris.

Poc a poc, amb alguna fotocòpia de la biblioteca, algun catàleg antic i sobretot un antic suplement aparegut a La Vanguardia, em van permetre fer el treball. Quan vaig tenir acabat i entregat el treball, només un 6, per cert >:-( , vaig pensar que era absurd haver fet tanta feina i que s'omplís de pols a la meva habitació. Per tant, a mitjans de 1998, com que ja tenia experiència en fer una pàgina web (WEFER, web ferroviària) vaig decidir publicar el meu treball adaptant-lo aInternet perquè tothom hi tingués accés. I així vaig fer aquesta pàgina, la primera sobre la SEAT que va existir a Internet.

    Poc a poc l'he anat renovant i ampliant, encara que no esperis que la pàgina sigui perfecte. No en trec ni una pesseta d'aquesta pàgina, al contrari, em costa molt de temps i fins i tot alguns diners. Però la simple satisfacció de tenir-la em compensa de llarg :-)

El meu antic cotxe

    Fruit de la meva implicació en el treball, vaig descobrir un model de cotxe que em va fascinar especialment. De petit l'havia vist pel carrer, i sempre m'havia agradat. Sabia que era un SEAT i poca cosa més. Mentre feia el treball i poc a poc m'anava informant de la història i models de la SEAT, vaig tornar a recordar aquell cotxe. Buscant  a la biblioteca del BCD (Barcelona Centre de Disseny) vaig trobar una petita joia: el catàleg complet que es va oferir a la premsa quan es va presentar aquest cotxe, que es va anomenar SEAT 1200. No cal dir que me'l vaig fotocopiar sencer, i poc a va faltar per emportar-me'l a dins de la carpeta ;-)

    Resulta que, si no estic equivocat, fou gairebé l'únic cotxe de sèrie que es va dissenyar totalment a Espanya abans dels 80, amb permís del SEAT 133. I, de llarg, un dels més espectaculars. A més, el fet de ser un coupé només fabricat a Espanya i que se'n féssin poques unitats, el converteix en un clàssic realment exclusiu.

    Des d'aquell moment vaig pensar que m'agradaria tenir-ne un. I la meva oportunitat va arribar quan , gairebé per casualitat, en vaig trobar un en una coneguda pàgina de subhastes per Internet, per només... 90.000 pessetes!!! Estem parlant de no fa gaire, concretament de Desembre 2000 - Gener 2001. Ara ja és meu. "Només" té 98.000 km i està tot d'origen excepte les llandes.

   Malgrat el bon estat aparent de la mecànica, han sigut diversos els elements que he hagut de substituir fins aconseguir un bon funcionament: bujies, motor d'arrancada, frens posteriors, pneumàtics, bateria, líquids diversos... total unes 200.000 pessetes, de moment.

    Al cotxe li fa falta una reparació de xapa per deixar-lo perfecte i canviar les gomes de les portes. Li faltaven l'emblema de SEAT al davant i una de les proteccions de les brànquies posteriors, però un aficionat asturià me les va regalar (gràcies!). La resta es troba en molt bon estat... per tenir ja 25 anys, dos menys que jo.

    També vaig pensar de canviar-li les llandes per les originals, ja que les que porta no m'acaben de convèncer, però finalment he decidit deixar-les. Al cap i la fi, també formen part de la història d'aquest cotxe.

Desgraciadament, vaig haver de vendre el cotxe a principis de 2023 i ara forma part de la col·lecció d'un aficionat de Terrassa.

    I aquí en teniu les fotografies:

Clica sobre l'imatge per ampliar-la

  

Este es el contenedor donde se cargará el contenido HTML externo.

 

    Espero que gaudiu amb la meva pàgina i perdoneu les errades que pugui cometre...

    Podeu enviar-me els vostres comentaris sobre la pàgina, els errors o sobre el meu cotxe :-) a la següent adreça:

info@historiaseat.com

 

>> TORNAR A LA PÀGINA INICIAL

Marçal Guardiola i Sánchez. Barcelona, abril 2001-juliol 2002. Actualitzat a gener de 2024.